Sundhage har EM-laget klart

Med 42 dagar kvar tills biljetterna släpps och ytterligare 146 dagar innan EM sparkar igång har Pia Sundhage den svenska startelvan till premiärmatchen mot Danmark klar.

Det kan uppfattas som ett skämt, men jag försäkrar att det är på fullt allvar. Redan nu har förbundskapten Sundhage spikat elvan som kommer att inleda EM-turneringen mot Danmark på Gamla Ullevi, åtminstone till nio elftedelar.

Enligt välinformerade källor så har flera riktigt kompetenta och välmeriterade landslagsspelare fått beskedet att de inte passar in i Sundhages mall – och ytterligare någon eller några spelare kan komma att få liknande besked  i samband med januarilägret.

Vilka konkurrerar då om de elva platserna?

Lina Nilsson, Emma Berglund, Nilla Fischer, Sara Thunebro är tillsammans med Stina Segerström och Charlotte Rohlin de som i första hand slåss om de fyra backplatserna. Linda Sembrant, Annica Svensson och Sara Larsson däremot får fajtas för att imponera på Pia under våren.

På mittfältet står kampen mellan Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Johanna Almgren, Antonia Göransson, Susanne Moberg och Kosovare Asllani medan Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Elin Rubensson och Madelaine Edlund gör upp om de två forwardsplatserna.

Amanda Ilestedt och Elin Rubensson (kanske till och med Lina Hurtig) är outsiders som jag tror kommer att finnas med i EM-truppen och som faktiskt har en ärlig chans att spela till sig en plats i Pias elva under våren. Med i EM-truppen kan också landslagsöverraskningen Carina Holmberg komma. Sunnanåspelaren gjorde riktigt bra ifrån sig på novemberlägret och kan via en bra vårsäsong komma med i den slutliga truppen.

Mina källor gör gällande att Sundhages startelva, om hon skulle ta ut den i dag, skulle se ut så här:

Målvakt: Sofia Lundgren/Kristin Hammarström.
Backlinje: Lina Nilsson, Emma Berglund, Nilla Fischer, Sara Thunebro.
Mittfält: Kosovare Asllani (eventuellt Susanne Moberg), Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Antonia Göransson.
Forwards: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson.

***

Sofia Jakobsson fanns inte med i truppen när ryska Rossiyanka avslutade höstsäsongen och uppgifter som nått mina öron gör gällande att Jakobsson letar ny klubbadress.

***

Personligen gillar jag inte det faktum att Pia Sundhage har bestämt sig för att ”diskvalificera” vissa spelare på grund av att de inte passar in i hennes mall för ”det nya damlandslaget”. Jag skulle mycket hellre se att hon lät samtliga spelare förtjäna sina platser i truppen och laget under våren. Bara för att man har dragit upp riktlinjer för hur man vill att en spelare på en viss position ska agera så behöver det inte betyda att spelare med andra kvaliteter inte alls passar in.

***

Jonna Andersson blev den tredje guldtjejen från förra sommaren F19-EM att skriva på för Linköping. Andersson förlängde sitt kontrakt med ett år. Sedan tidigare är Magdalena Ericsson och Lina Ringshamre klara för Östgötaklubben och inom kort så lär ytterligare en EM-vinnare presenteras.

***

Sunnanå har det motigt. Först tackade Malin Diaz nej till Skellefteåklubben och några dagar senare valde Elin Borg att gå till Kristianstad istället för till den svenska damfotbollsklassikern från Västerbotten.

4 kommentarer

Under Annica Svensson, Caroline Seger, Emma Berglund, Lotta Schelin, Pia Sundhage, Sofia Jakobsson

4 svar till “Sundhage har EM-laget klart

 1. Martin Forsman

  Tycker det är helt rätt av ‘mitt’ LFC att satsa på unga duktiga spelare från det framgångsrika F19-landslaget. Dels är det med 99 % sannolikhet MYCKET billigare än det ‘stjärngalleri’ man satsat på under ett antal säsonger med etablerade utländska spelare och dels så är ju spelarna från F19-landslaget redan samspelta till viss del vilket inte lär vara en nackdel.

  Vad gäller Sundhages planer för EM-laget så kör hon väl samma modell som i USA där hon tidigt valde ut en ‘grupp’ spelare som fick mycket stort förtroende och vissa riktigt bra spelare fick slita häcken av sig för att få chansen.

  Jag hoppas förstås att våra aktuella EM-spelare i LFC får chansen. Fischer och Lundgren borde vara relativt säkra och kommer Rohlin tillbaka efter skadan och är på eller nära sin ‘normalnivå’ så är hon den bästa mittbacken i Sverige i mitt tycke.

 2. Ove Roos

  En spelare som Marie Hammarström nämner du inte ens. Är hon borta tror du?

 3. Jag tror definitivt inte att Marie Hammarström är borta från EM. Hon kommer helt klart att finnas med i Pia Sundhages trupp, men troligen inte som en av de elva ordinarie spelarna. Personligen så tror jag att flytten till Göteborg kommer att göra Hammarström gott och jag är övertygad om att hon kommer att göra en riktigt bra säsong.

 4. Ove Roos

  Tänkte bara eftersom du inte hade med henne i texten om vilka som slåss om platserna på mittfältet. Tror oxå att hennes flytt kommer göra henne gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s